Przepisy kulinarne

Poniższe przepisy kulinarne są Naszego autorstwa i są dokumentacją przeprowadzonego eksperymentu HCG. Można się nimi inspirować, jednak odbiegają nieco od protokołu dr Simeonsa, ponieważ łączą różne warzywa, czego on nie dopuszcza.

Nasze doświadczenie jednoznacznie wykazało, że utrata wagi jest sprawą indywidualną i nie będzie powtarzalna dla każdego przypadku. Jeden pacjent schudł 10 kg, inny tylko 5 kg podczas 21 dni fazy drugiej (500kcal). Dlatego polecamy wnikliwą obserwację samego siebie i reakcji na połączone warzywa. Jeśli utrata wagi jest niezadowalająca należy poprzestać na propozycji dr Simeonsa.

Cokolwiek zdecydujesz się jeść musisz przestrzegać kilku żelaznych zasad.

1. Żadnych tłuszczy-nawet minimalnej ilości która została na patelni z poprzedniego gotowania! Uważaj również na kontakt tłuszczu przez skórę (tłuste kremy i olejki)

2. Żadnych cukrów.

3. Dwa ciepłe posiłki w ciągu dnia czyli obiad i kolacja.

4. Nie podjadaj!

Jeżeli twoja waga się zatrzyma na okres, który cię zaniepokoi( np. kilka dni bez utraty wagi), zrób „Dzień Jabłka”. Oznacza to, że zamiast menu 500 kcal jesz 6 jabłek w ciągu całego dnia. Dr. Simenos wypraktykował iż to rozwiązuje problem.

ZUPA Z WODOROSTÓW

 

* garść wakame lub innych wodorostów

*brokuł

*krewetki

*cytryna

*sos sojowy (KIKKOMAN)

Zagotuj odpowiednią dla Ciebie ilość wody, dodaj wodorosty,brokuły,plasterek cytryny ze skórką oraz garść krewetek. Gotuj wszystko razem ok 15 min. Następnie dodaj około pół szklanki sosu sojowego oraz szczyptę chili. Ważne, aby używać sosu pochodzącego z rzeczywistej fermentacji soi. Ten wymieniony nie zawiera glutaminianu sodu oraz jest ważony metodą tradycyjną-chyba jedyny na rynku.

 

KURCZAK TANDORI Z GOTOWANĄ CUKINIĄ NA SAŁACIE

*100 gram kurczaka

*pół cukini

*jeden pomidor

*duża garść sałaty

*przyprawa tandori

Ugotuj pół cukini w całości (ok 10min), na teflonowej patelni bądź grilu elektrycznym usmaż pokrojoną w paski pierś z kurczaka podlewając odrobiną wody, aby nie wyschła.Dodaj sos sojowy i łyżeczkę tandrori. Pokrój sałatę lodową i pomidora.

 

WĄTRÓBKA Z PIECZARKAMI, SZPINAKIEM ORAZ SAŁATKĄ

* 100 gram wątróbki wolowej lub cielęcej

*pęczek szpinaku

*pieczarki

*dowolna sałata

*pomidor koktailowy

Pokrojoną wątróbkę smażymy na patelni z pieczarkami z dodatkiem soli i łyżeczki przyprawy sambar.Dodajemy troszkę wody. Szpinak parzymy w garnczku z czosnkiem i łyżką sosu sojowego.Kroimy sałatę i pomidorki koktailowe.

 

KREWETKI TIGER W SOSIE POMIDOROWYM NA SAŁACIE LODOWEJ

*150 gram krewetek

*sałata lodowa

*przecier pomidorowy (nie koncentrat)

*pomidorki koktailowe

*sok z cytryny

*czosnek

Krewetki parzymy na patelni z dodatkiem odrobiny wody i posiekanym czosnkiem.Po 5 min dodajemy przecier pomidorowy -pół szklanki. Można dodać jakąś pikantną przyprawę. Układamy na talerzu dowolną ilość sałaty lodowej, wrzucamy na nią zawartośc patelni oraz 3 pomidorki koktailowe. Polewamy sokiem z połówki cytryny.

 

DORSZ Z CYTRYNĄ,PIECZONYM KABACZKIEM I POMIDOREM

*120-150 gram świeżego dorsza

*pół młodego kabaczka

*pomidor

*cytryna

Dorsza przyrządzamy na patelni z dodatkiem wody, soli oraz plasterków cytryny.Dusimy pod przykryciem. Na drugiej patelni lu grilu na sucho smażymy plastry kabaczka. Podajemy z pokrojonym pomidorem. Ze względu na to iż dorsz ma jedynie 70kal w 100 g można zjeść większą porcję.

 

KURCZAK TANDORI Z PIECZARKAMI, SZPARAGAMI I CUKINIĄ

*100 gram piersi z kurczaka

*słoik szparagów

*pół cukinii

*roszponka

Pokrojonego w paski kurczaka dusimy z pieczarkami, solą i tandori. Grilujemy pokrojoną cukinię i podgrzewamy szparagi ze słoiczka 8-10sztuk. Podajemy z roszponką

 

POLĘDWICA WOŁOWA W SOSIE TANDORI NA ROSZPONCE

*100 gram polędwicy

*dowolna ilość sałaty lodowej i roszponki

*sok z cytryny

Grilujemy polędwicę w cieniutkich plastrach, bądź smażymy na patelni z dodatkiem łyżeczki tandori i wody. Na końcu dolewamy sos sojowy. Mięso układamy na sałatce polanejsolkiem z cytryny.

 

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z BAKŁAŻANEM I SAŁATKĄ

*100 gram polędwicy wieprzowej

*bakłażan

*kolorowa sałata

*pomidor

*2 krewetki

Polędwiczki grilujemy,bakłażana w cienkich kawałkach możemy również grilować lub parzyć na suchej patelni aż się zarumieni. Kroimy pomidora w kostkę dodajemy sałatkę i krewetki.

 

WĄTRÓBKA Z KURCZAKA Z DUSZONĄ CUKINIĄ

*100 gram wątróbki z kurczaka

*cukinia

*pieczarki

*pomidor

Dusimy wątróbkę z solą oraz wybrana przyprawą(dowolną). Pokrojoną w kostkę cukinię gotujemy z przecierem pomidorowym, czosnkiem i pieczarkami. Podajemy z sałatką z pokrojonego w kosteczkę pomidora.

 
Script logo